ABD’de Karar: Tile Uygulamasını Kullanmaya Devam Etmek Onay
ABD’de Dokuzuncu Daire, Tile ve ana şirketi Life360’in temyizinde 3 Mart 2026’da verdiği kararla, kullanıcıların e‑posta ile bilgilendirildikten sonra uygulamayı kullanmaya devam etmelerini, yeni kullanım koşullarına onay olarak değerlendirdi. Böylece mahkeme, 2023’te açılan “stalking’e karşı yeterli koruma yok” iddialı toplu davanın mahkemede değil tahkimde görülmesinin önünü açtı.
Karar, Tile ve Life360’in Ekim 2023’te güncellediği şartları merkeze alıyor. Şirket, hesap sahiplerine “26 Kasım 2023’ten sonra uygulamalarımızı veya sitelerimizi kullanmaya devam ederseniz yeni şartları kabul etmiş olursunuz” şeklinde e‑posta ile bildirim gönderdi. Dokuzuncu Daire, bu bildirimle “sorgulama yoluyla farkındalık” oluştuğunu ve 2024’te uygulamayı indirip kullanan davacıların davranışlarıyla açıkça onay verdiğini belirtti. Sonuç olarak, anlaşmazlığın kapsamı dahil tahkimle ilgili tüm eşik meselelerin hakem tarafından ele alınmasına hükmetti.
Ne değişiyor?
- Karar, bir bilgilendirme e‑postasından sonra uygulamayı kullanmayı sürdürmenin, en azından bu dosyada ve California sözleşme hukukuna göre, yeni şartlara onay sayılabileceğini gösteriyor. Karar “yayınlanmamış” (emsal niteliği olmayan) bir memorandum olsa da, benzer davalar için yol gösterici kabul edilebilir.
- Dosyada Amazon.com hâlen sanık olarak geçiyor ancak bu temyize yalnızca Tile ve Life360 başvurdu; tahkim kararı da bu iki şirket lehine verildi.
Arka plan
Toplu dava, Tile’ın çeyrek boy Bluetooth takip etiketlerinin istismar edilerek insanları izlemek için kullanıldığı ve ürünün yeterli güvenlik önlemleri sunmadığı iddiasına dayanıyor. Şikâyetlerde Amazon’un Sidewalk ağı entegrasyonunun da riskleri artırdığı savunulmuştu. 5 Ocak 2026’daki duruşmada Tile, e‑posta ile yapılan bildirimlerin yeterli olduğunu ve kullanıcıların devam eden kullanımla tahkime rıza gösterdiğini ileri sürmüştü.
Kısacası, Dokuzuncu Daire’nin 3 Mart 2026 tarihli kararı, Tile/Life360 davasını tahkime taşıyor ve kullanıcıların “okumamış olsalar bile” bilgilendirme sonrası uygulamayı kullanmaya devam etmelerinin onay sayılabileceğini vurguluyor.
Kaynak: www.techspot.com
Kaynak: Techolay